Projekt "Žene rade": provedba za vrijeme pandemije COVID-19

S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, projekt „Žene rade“ posljednjih mjeseci se odvija uz posebne mjere opreza. Kako bi krajnji korisnici s područja općine Kistanje svakodnevno primali usluge dostave hrane, lijekova i higijenskih potrepština, kao i pomoć pri kućanskim poslovima, zaposlene gerontodomaćice su dobile posebne upute za rad.

Proteklih nekoliko mjeseci provedba projekta se odvijala uz mjere opreza – fizičku distancu, upotrebu zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava. S obzirom na zimski period koji je pred nama, krajnji korisnici i zaposlene žene boravit će uglavnom u zatvorenim prostorima. Stoga su provoditelji projekata dobili upute za rad od strane Provedbenog tijela 2. Prema Uputi Upravljačkog tijela Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i Programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014.-2020. o provedbi projektnih aktivnosti (od 20.3.2020.), nalaže se obvezno postupanje u skladu s uputama nadležnih tijela te redovito praćenje mrežne stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr), mrežne stranice Ministarstva zdravstva (www.zdravlje.gov.hr) i Ravnateljstva civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr) te specijalizirane mrežne stranice www.koronavirus.hr na kojoj se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci u svezi SARS-CoV-2 virusom. U Uputi se nalaže i da se sve projektne aktivnosti održavaju/provode sukladno preporukama Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te ostalih relevantnih službi.

S ciljem da krajnji korisnici, posebno oni u izoliranim područjima, ne ostanu bez redovitih usluga, gerontodomaćice će i dalje obavljati svoje radne zadatke sukladno izrečenim mjerama (prioritet je dostava hrane, lijekova i kućanskih potrepština, a naglasak je na fizičkoj udaljenosti između korisnika i gerontodomaćice, kao i na svakodnevnom mjerenju tjelesne temperature i prepoznavanju potencijalnih simptoma bolesti COVID-19). Voditeljica projekta, kao i ostali zaposlenici na projektu, redovito prate navedene upute, a određene projektne aktivnosti odvijaju se uz sve potrebne mjere opreza (partnerski sastanci i sastanci stručne podrške za zaposlene žene).

Projekt „Žene rade“ u sklopu programa Zaželi provodi se 30 mjeseci (22.2.2019.-22.8.2021.). Nositelj projekta je općina Kistanje, a partneri u projektu su Udruga „MI“ – Split, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Knin. Projekt „Žene rade“ u cijelosti je financiran kroz Europski socijalni fond. Vrijednost projekta je 1.490,469,96 kn.

eustrukturniucinkoviti

Projekt "Žene rade"

zene rade baner
inkluzivnainkluzivna