Održan okrugli stol o očuvanju okoliša

Okrugli stolU Ekološko informativnom centru Krka u Kninu održan je okrugli stol Savjetodavnog vijeća za okoliš Šibensko-kninske županije na kojemu se raspravljalo o ilegalnim deponijima, djelotvornosti komunalnih redara kao i o odvojenom prikupljanju otpada.

Na području grada Knina i okolice ima oko 45 divljih odlagališta otpada. Građani bacaju sve i svašta gdje god stignu. "No, u posljednje dvije godine nitko za to nije kažnjen", upozorio je direktor Čistoće i zelenilo Miroslav Zorić. "Dok se god neodgovorni pojedinci ne kazne, pomaka na bolje neće biti", poručio je Zorić.

No, Ljubo Lovrić, jedan od dvojice komunalnih redara zaposlenih u gradskoj upravi kaže kako tu ne mogu gotovo ništa jer sve prijave koje dobiju su anonimne. "Slučaj prijavimo policiji, no odgovora nema",kaže Lovrić. Po njegovu mišljenju najbolje bi rješenje bila komunalna policija koja bi 24 sata operativno djelovala.

I pročelnik Upravnog odijela za komunalne poslove Nenad Damjanović se slaže da su redari gotovo nemoćni."Mi moramo podići dignitet komunalnih redara na tu razinu da budu prepoznatljivi u svojoj zajednici kako bi u konačnici dali svoj puni doprinos. Sustav vrijednosti u društvu mora raditi na tome", rekao je Damjanović.

Tajnica ekološke udruga Krka Inga Kukolj kaže kako na zaštiti okoliša mora raditi čitava zajednica, a edukacija djece i mladih mora biti na prvom mjestu. "Naš strateški plan je upravo rad sa školskom djecom. Nije važno učiti ih samo o pravilnom odvajanju otpada, već im to omogućiti u školama", kazala je Kukolj.

Govorilo se na okruglom stolu i o novom načinu naplate i prikupljanja otpada po količini kojega će se uskoro morati pridržavati sve jedinice lokalne samouprave. Po riječima Ivana Bilandžije iz Eko Promina, tu će prve korake u Dalmaciji učiniti Općina Promina.

Kako se na temu zaštite okoliša ima još štošta reći, već je najavljen novi sastanak Savjetodavnog vijeća za okoliš, ovaj put u organizaciji Grada.

Izvor: HRT Centar Knin/autorica: Lidija Grubišić

(Općina Kistanje je sudjelovala i ujedno je partner na projektu "Zajedno za prirodu i okoliš")