U Kistanjama održan radni sastanak s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

04. svibnja 2022.g. održan je radni sastanak u Poduzetničkom inkubatoru „Krka“ Kistanje na kojem su sudjelovali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić sa suradnicima, načelnik Općine Kistanje Goran Reljić sa suradnicima, župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić i dekanica Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu Lovorka Blažević s prodekanicom Anitom Pamuković.
Na sastanku su predstavljeni različiti projekti Općine Kistanje s naglaskom na aktivnosti Poduzetničkog inkubatora te javni pozivi i natječaji koje Fond planira provoditi u 2022. godini.

„Ove godine ukupno ćemo objaviti 23 javna poziva, vrijedna 877 milijuna kuna.“ istaknuo je direktor Fonda. „Nadam se da ćemo i iduće godine već imati projekte u suradnji s vama, koji će se osjetiti na vašem terenu. Stojimo vam na raspolaganju i drago nam je da danas imamo priliku razgovarati o ovim temama.“ zaključio je direktor Fonda Siniša Kukić.

Župan Marko Jelić iskoristio je priliku da pohvali dosadašnju suradnju Fonda i Općine, na što je načelnik Goran Reljić naglasio da ima ambiciozne planove za daljnji razvoj te vjeruje da će ih Fond i dalje pratiti. Zajednička nit vodilja projekata Općine Kistanje je koncept „od polja do stola“, koji je ujedno i krajnji cilj provedbe svih planiranih aktivnosti. Kistanje se žele usmjeriti ka razvoju poljoprivrednih-prehrambenih proizvoda, zajedno sa ruralnim turizmom i to na načelima zelene ekonomije. Područje se želi brendirati kao zelena regija, pogotovo radi činjenice da je velik dio površine obuhvaćen i ekološkom mrežom „Natura 2000.“

Dekanica Veleučilišta u Kninu Lovorka Blažević podržala je projekte koje Općina Kistanje planira provoditi u Poduzetničkom inkubatoru te naglasila da će Veleučilište u svemu biti podrška i partner kroz pružanje različitih usluga edukacije, stručne pomoći iz područja prehrambene tehnologije i šire.

Sudionicima sastanka predstavljen je i projekt „Krka vrelo života“, u sklopu kojeg se prenamjenom zgrada u središtu Kistanja u moderan interpretacijski centar, posjetiteljima želi pružiti jedinstvena i interaktivna prezentacija prirodne i kulturne baštine rijeke Krke, pogotovo njenog gornjeg toka. Provedbom projekta vrijednog oko 19 milijuna kuna, očekuje se godišnje i do 100.000 posjetitelja u Kistanjama.

Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu predstavila je javne pozive iz svog sektora te istaknula kako je Fond i do sada sufinancirao veliki dio projekata koji se odnose na Nacionalni park Krka, bilo da je riječ o izradi projektne dokumentacije ili nacionalnoj komponenti u EU projektima.

Sudionici sastanka obišli su zgradu poduzetničkog inkubatora koji je zamišljen kao edukacijsko-proizvodni centar za poljoprivredna gospodarstva i tvrtke u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i gastronomije. Uspostavljanje inkubatora projekt je vrijedan oko 16 milijuna kuna, a cilj je osim sagrađenih postrojenja, kuhinje i konferencijskog dijela uložiti u postavljanje solarnih kolektora za pripremu tople vode te fotonaponsku elektranu, koja bi osigurala opskrbu električnom energijom za javnu rasvjetu.

Javne pozive vezane za poticanje obnovljivih izvora energije predstavio je Mladen Ilijević, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije .

Sudionici su također obišli i zgradu Eko centra s tržnicom .

Načelnik općine izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknuo važnost razmjene informacija i iskustava za lokalni, ali i nacionalni napredak u postizanju željene zelene tranzicije, s čime su se složili i ostali sudionici.