Transparentnost lokalnih proračuna (studeni 2016.-ožujak 2017.g.)

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja transparentnosti lokalnih proračuna za razdoblje studeni 2016.-ožujak 2017.g., gdje je OPĆINA KISTANJE PONOVNO OCJENJENA ODLIČNOM OCJENOM (5).

"Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica , pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

priznanje 2017

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:

· godišnje izvršenje proračuna za 2015.;
· polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.;
· prijedlog proračuna za 2017.;
· izglasani proračun za 2017. I
· proračunski vodič za građane za 2017."

Institut za javne financije u svom povremenom glasilu NEWSLETTER , nakon obavljene analize rezultata ispitivanja za razdoblje studeni 2016.-ožujak 2017.g., navodi :

"Ohrabruje što je popriličan broj jedinica – 10 županija, 21 grad i 5 općina – zadržao najvišu razinu transparentnosti pa valja istaknuti općine Kistanje, Konavle, Kostrenu, Radoboj i Sveti Križ Začretje".

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Proračunska transparentnost županija, gradova i općina
Proračunska transparentnost,gradova,općina i županija,studeni 2016.-ožujak 2017.