Najava događanja - Dom kulture , Ul. Franje Tuđmana 25, Kistanje

28. 04. 2023. (četvrtak) u 19 sati u organizaciji SKD Prosvjete Zagreb i SNV-a bit će prikazane fotografije i filmski isječci Melite Vrsaljko -“Nerečeno”.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.


Uvodno:
Direktor fotografije Jurica Marković i redateljica dokumentarnog filma “Knin-Zadar”, Melita Vrsaljko, u svojoj video prezentaciji, popraćenoj fotografijama izgradnje pruge u zadarskom zaleđu, prikazat će kadrove snimane na ravnokotarskom i kninskom području koji na kraju nisu ušli u film.
Melita Vrsaljko i Jurica Marković u ljeto 2019. godine proveli su nekoliko dana pokušavajući filmski zabilježiti statičnost tog kraja kao dio istraživanja u svrhu snimanja dokumentarca o pruzi.
Ovim putem žele dati novi život materijalu koji, kako inače biva, ukoliko bude izostavljen u montaži, upada u neku vrstu zaborava.
Kratki video posvećen je krajolicima Ravnih kotara i Ostrovice, prizorima iz Knina i Benkovca, sutonima i zalascima u zabačenim predjelima te zapuštenoj pruzi.
Slike iz filma obilježava puka tišina, duh prošlog svršenog vremena te pečat različitih sistema i vrijednosti koje su prevladavale u njima.
Pruga život oko nje i vlak koji je nekad spajao dva dalmatinska grada, danas postoje samo u sjećanjima onih kojima je ona nekada značila.
Autori ovog kratkog filma ovim uratkom daju dodatni doprinos filmskom životu pruge i zaboravljenim prostornim cjelinama kroz koje ona prolazi.