Manifestacije

Uspješno proveden program proslave dvadesete obljetnice dolaska prvih janjevačkih obitelji u Kistanje

Program je proveden u razdoblju od 21.travnja 2017.g. do 12.svibnja 2017.g., izveden je uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske . Program je proveo organizacijski odbor sa Nogometnim klubom "Janjevo" Kistanje kao nositeljem aktivnosti.

Aktivnosti su započele obilježavanjem tradicionalne manifestacije pod nazivom „Dani janjevačke riječi“, od 21. do 23.travnja 2017.g. , koja je obuhvatila stvaralaštvo janjevaca u oblasti etnografije, jezika i glazbe. Manifestaciji je prisustvovao i gospodin Ivan Zeba, izaslanik Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa.Centralna manifestacija održana je u petak 21.04.2017.g. u prostorijama Osnovne škole „Kistanje“ u Kistanjama. Sudionici manifestacije , pored ostalih, bila su djeca iz Zagreba i iz Janjeva sa Kosova.

U subotu 22.04.2017.g. održane su radionice i različita natjecanja , a u poslijepodnevnim satima dodijeljene su nagrade sudionicima. U nedjelju u jutro, 23.04.2017. g. organiziran je izlet djece i svih sudionika na slapovima Krke u Skradinu.

Dana 03.05.2017.g. održan je memorijalni hod Hrvatskih branitelja od središta mjesta Kistanja do spomenika pokojnom ratnom ministru obrane, Gojku Šušku u Novom naselju “Kistanje 1”, a nakon toga održan je prigodni program vezano za dan godišnjice njegove smrti , sa misom zadužnicom u 19:00 sati u crkvi sv.Nikole u Kistanjama. Izaslanik predsjednice Zajednice branitelja HDZ „Gojko Šušak“, generala Miljenka Filipovića , bio je brigadir gospodin Tihomir Budanko.

Dana 05.05.2017.g. održan je tradicionalan susret klapa u Kistanjama, pod nazivom „Večer sv.Nikole“ , u prostorijama doma kulture u Kistanjama. Sudjelovalo je deset klapa sa šireg područja Republike Hrvatske , uključujući pobjedničku klapu „ Vinčace „ iz Novog Vinodolskog, koja je na Festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu 2016.godine osvojila prvo mjesto. Gosti su bili ,između ostalih, gospodin Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i gospodin Nikola Blažević, gradonačelnik grada Knina.

Dana 09.05.2017.g. svečanim misnim slavljem proslavljen je blagdan nebeskoga zaštitnika Janjevaca sv.Nikola. Središno misno slavlje predvodio je prvi župnik Kistanja, mr.don Gašpar Dodić , voditelj Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i kanonik.

Dana 12.05.2017.g. u 18 sati održan je znanstveno stručni skup s temom „ Kistanje dvadeset godina poslije“. Predavači su bili: dr.sc.Stjepan Šterc, dr.sc. Ivica Prlender, dr.Đuro Vidmarović, dr.sc. don Josip Dukić ,

mr.sc. Zvonimir Ancić i gospodin Ante Nadomir Tadić Šutra i gospodin Sebastijan Palić. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske bio je Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodin Zvonko Milas. Između ostalih, nazočni su bili i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Nikola Blažević, gradonačelnik grada Knina, gospodin Ante Rakić, predsjednik Gradskog vijeća grada Šibenika i drugi.

Cilj Znanstveno stručnog skupa je tiskati knjigu na temu život doseljenih janjavaca u Kistanjama , od 1997. do 2017.g. Knjiga će biti tiskana u studenom 2017.g.