18. Susret s lokalnim stanovništvom okuplja maslinare

Na posljednji Susret ove godine, koji donosi zanimljivu i aktualnu temu, maslinari će moći donijeti i mlado ulje na besplatnu analizu

Osamnaesti Susret s lokalnim stanovništvom održat će se u utorak, 5. prosinca 2023. od 14 do 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa "Krka" u Puljanima.

Tema Susreta je Prilagodba maslinarstva klimatskim promjenama, a elaborirat će je mr. sc. Jakša Rošin, viši stručni suradnik pri Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Posebno posvećen očuvanju mediteranskih kultura i razvoju mediteranske poljoprivrede u Hrvatskoj, Jakša Rošin osvrnut će se na novine koje klimatske promjene donose u maslinarstvo, odnosno na postupke koje treba primijeniti u njezi maslina kako bi se očuvali nasadi i osigurao rod.

 

"Susreti s lokalnom zajednicom na kojima se raspravlja o aktualnim temama produbljuju znanje i iznalaze učinkovitije metode očuvanja tradicijskih sorti i pasmina, stoga su izuzetno važni u očuvanju bioraznolikosti, narodnih običaja i baštine", istaknula je ravnateljica Javne ustanove "Nacionalni park Krka" Nella Slavica i dodala: "Ove godine naglasak je bio na usavršavanju lokalnih pčelara, vinogradara i maslinara. Doprinijeli smo razvoju vještine rezidbe loze i masline, a kroz analize meda, vina i ulja dobili smjernice za unaprjeđenje poljoprivrednih tehnika. U dogovoru s lokalnim stanovništvom, sljedeće godine nastavit ćemo obrađivati teme od zajedničkog interesa."

Osamnaesti Susret okupit će lokalno stanovništvo koje živi i radi na širem području Krke. Javna ustanova "Nacionalni park Krka" stanovnicima toga područja omogućuje besplatnu analizu mladoga maslinovog ulja: za analizu treba donijeti 0,5 l maslinova ulja u čistoj i tamnoj staklenoj boci.

Sudjelovanje na Susretu s lokalnim stanovništvom slobodno je za sve zainteresirane.

 

Javna ustanova "Nacionalni park Krka"