O PROJEKTU "LABORATORIJ IDEJA"


Djeca okupljena u Udruzi za djecu i mlade „Čarobni svijet“ prošli su tjedan bila na sastanku s načelnikom Općine Kistanje Goranom Reljićem i njegovim zamjenikom Rokom Antićem.

Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“ od rujna 2022. godine provodi projekt „Laboratorij ideja“ u sklopu kojeg je osnovano Vijeće mladih „Laboratorij ideja“ te izrađen dokument „Moje mjesto kroz oči djeteta“ koji su djeca predstavili načelniku i zamjeniku načelnika.


Cilj sastanka je bio da djeca s predstavnicima zajednice u kojoj žive razmijene mišljenja i poglede na svoju zajednicu, istaknu probleme koje uočavaju i predlože rješenja tih problema. Na sastanku su se tematizirali javni prostori koje djeca i mladi koriste. Načelnik je istaknuo kako je projekt uređenja igrališta na samom kraju te da će obuhvatiti sve predložene ideja Vijeća mladih. Dodatno se raspravljalo o dječjem parku te se zaključilo kako će se dio nedostataka ukloniti uskoro završetkom prostornog uređenja prostora oko eko-tržnice, a dio volonterskom akcijom koju će Općina podržati u sklopu projekta Laboratorij ideja. Zatim su djeca istaknula potrebu održavanja radionica pomoći u učenju iz matematike, engleskog jezika, kemije i fizike te želju za uređenjem prostorija koje bi bile namijenjene druženju i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

slika 2
Načelnik je istaknuo kako je Dom kulture uređen te da će podržati sve nove inicijative korištenja tog prostora koje će odgovorno i savjesno koristiti taj prostor. Zamjenik je iznio ideju obnove zgrade u koju bi se smjestili prostori za dvoranske sportove te da će se na glavnu prometnicu kroz mjesto postaviti mjerač brzine i semafor čime će se umanjiti opasnost prebrze vožnje kroz glavnu ulicu.
Nakon detaljnog i zanimljivog sastanka dalo se zaključiti kako i djeca i odrasli razmišljaju slično kada razmišljaju o životu unutar zajednice.
Projekt „Laboratorij ideja“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

slika 3